in the design of ‘villa vught’, a remote residence in the dutch countryside, mecanoo sought to reinterpret the region’s farm typology. traditionally, the dutch ‘hoeve’ is an ensemble of farmhouses and living quarters loosely clustered around a courtyard. the central open space is protected, yet open to the surrounding landscape — a spatial arrangement that guided the configuration of the project.

all images © ossip architectuur fotografie

the home’s functions are distributed within three distinct volumes, which mecanoo shaped to resemble a small village. while two volumes appear as gabled barns, directly connected to the surrounding gardens, the taller volume captures the view of the wide landscape and forms a striking contrast with the other buildings on site. this structure, the site’s most prominent building, contains the master bedroom on the ground floor, children’s rooms on the upper floors and a roof terrace.

of the two barns, one contains a living room, a kitchen with a dining area, and a large veranda on the south-west side, while a workspace and playroom are found on the first floor. the other barn features a cooking studio where up to 20 people can participate in culinary classes, workshops, and team-building activities led by the client. next to the studio is a garage, storage area, and a guest suite on the first floor.

the layout seeks to connect the residential functions, while maintaining the detached configuration of a traditional farmstead. to this end, a half-sunken corridor, concealed beneath a grass mound, links the taller volume with the barn’s living room. however, the barn containing the cooking studio and guesthouse is completely detached, maintaining sightlines from the courtyard to the surrounding landscape.

the references to the farmstead typology continue with the villa’s construction and detailing. the exterior dark bronze anodized aluminum cladding, chosen to seamlessly extend beyond the façade to the roof top, is profiled to resemble the corrugated iron roofs of nearby farm buildings. elsewhere, the window frames, which traditionally have a brighter color, have a lighter bronze aluminum finish.

throughout each building, views towards the landscape are carefully framed to offer edited scenes of the adjacent farmlands. wood, a material that is both sustainable and visually warm, is used for the structure and the interior finish. the three buildings have a cross-laminated timber structure and european silver fir interior surfaces. the villa has an energy performance coefficient (EPC) of 0.26 and is heated and cooled with electric heat pumps.

project info:

name: villa vught
location: vught, the netherlands
architect: mecanoo
program: villa with cooking studio, living room, dining room, kitchen, master bedroom, two children’s bedrooms, bathroom, rooftop terrace, workspace, playroom, car and bicycle parking, guest suite
area: 683 sqm
design: 2016-2018
realization: 2018-2019
client: confidential
photography: ossip architectuur fotografie

philip stevens I designboom

nov 11, 2019

Let’s block ads! (Why?)

source

Written by

Adm1n